Havebesøg i varmen

Berlingske Tidende 8 aug 2018 13:41

Den varme sommer har været særlig god for danske vinavlere

Midt i et ganske almindeligt villakvarter i Næstved ligger et ganske almindeligt hus. Men helt almindeligt er det alligevel ikke, for huset er i virkeligheden en vingård.

Huset hedder Skovly og på husmuren ud mod gaden snor vinplanterne sig langs husets carport og leder hen til hoveddøren.

Her bor Lars Holt med sin kone, hvor de sammen har købt de to nabogrunde for at få plads til deres have, der rummer i alt 3.700 kvm., hvor de dyrker frugt og grønt og ikke mindst vin.

Temperaturen i Næstved er oppe på 32 grader, men alligevel er alt grønt og frodigt – hvis man ser bort fra græsplænen. Lars Holt og hans kone er begge pensioneret og bruger derfor stort set alt deres tid i den store have.

“Varmen har krævet en del vanding i år, og der har også været stunder, hvor det har været uudholdeligt at opholde sig i haven,” siger Lars Holt.

I den anden ende af haven bag et stort drivhus finder vi noget, der i år har nydt særligt godt af de høje temperaturer og de tøre dage. Nemlig vinrankerne.

“Druerne har allerede fået sin røde farve. Det er omkring 25 dage for tidligt i forhold til, hvad der er normalt,” siger Lars Holt og nævner, at han er nødt til at høste druerne allerede i september i år, hvor midt i oktober plejer at være normalt.

Lars Holt producerer omkring 365 flasker vin om året og har været oppe på 30 forskellige slags. Det er alt fra rødvin, rosé, hvidvin og mousserende.

“Sidste år var en virkelig dårlig sommer, derfor blev druerne ikke gode nok til at kunne lave rødvin. Men det regner jeg med at lave i år,” siger han.

Så selv om varmen har kostet mere sved og mere vand for Lars Holt, har vinrankerne aldrig haft det bedre.

Vi har fået et tip om, at det er varmere i det mere nordlige Sjælland. Derfor vil tage videre og undersøge, om rygtet taler sandt, og om vi faktisk kan finde et sted, hvor temperaturen nærmer sig 35 grader.

Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *